Hulp zoeken?

Dit artikel is een aanvulling op een onderwerp in de boeken 'Wij horen met onze ogen!' - Hoe voelt gehoorverlies? en voor Van bed naar beter - Hoe voelt fibromyalgie?.

In het boek staan tips en links, maar soms kom je er in je eentje niet uit of weet je niet precies bij wie je terecht kunt voor hulp. Welke vorm van hulp spreekt jou aan, wat past bij jou?


Internet?

Soms lees je op het internet verschillende adviezen en weet je niet bij wie je moet zijn. Of je krijgt verkeerde of tegenstrijdige adviezen van mensen die het niet goed onderbouwen of van forumleden die elkaar napraten. Of je hebt teveel last van de prikkels op sociale media door de verhalen van anderen (waardoor klachten, pijn en vermoeidheid toenemen).


Reizen, bijeenkomsten & workshops

Soms is de afstand veel te groot omdat veel in het westen van het land zit, waardoor jij lang moet reizen, wat soms veel te belastend kan zijn in bepaalde (gezondheids- ) situaties.

In grote steden worden op bepaalde tijden en seizoenen workshops gehouden, ook buiten de randstad. Houd hiervoor de agenda (via Facebook of een lokale krant) van de bijeenkomst/workshop in de gaten wanneer deze in jouw buurt komt (bijvoorbeeld een bijeenkomst voor tinnitus).


Hulpverlener

Een hulpverlener waarvan je weet dat je goed zit, op het juiste adres, heeft de meeste kans van slagen. Alleen zo kan er sprake zijn van hulp.

In het begin kan dit wat dubbel aanvoelen vanwege mogelijke nare ervaringen uit het verleden (en je daardoor bijvoorbeeld van overtuigd bent geraakt dat niemand te vertrouwen is) maar als de klik tussen jullie overwegend positief of goed aanvoelt, kan je op het goede pad gekomen zijn.

Let ook op of deze bijvoorbeeld is aangesloten bij de NVVP (of een beroepsvereniging die ervoor nodig is) als je kiest voor een psycholoog of psychotherapeut.


Alternatieve manieren

Wat doe je als hulp vanuit de reguliere branche niet werkt voor jou? Of als je al van alles geprobeerd hebt?

Misschien is hulp vanuit het alternatieve circuit meer iets voor jou en past dat beter bij je? Ook hierbij kun je het beste van te voren bekijken of iemand is aangesloten voor een daarvoor bestemde vereniging.

Bedenk wel dat je in sommige gevallen (helaas!) zelf volledig of een gedeelte van de kosten van een consult of een sessie moet betalen (vraag het eventueel na bij de zorgverzekering).Lichaamsgerichte of alternatieve therapie (en o.a. voedingssuplementen) zou eigenlijk volledig vergoed moeten worden. Helaas is dit niet het geval, waardoor mensen met een klein budget geen keuze hebben en nog verder in de problemen kunnen raken. Erg jammer!


Deze tips zouden, behalve bij gehoorverlies of tinnitus, ook in andere gevallen handig kunnen zijn (jeugdtrauma, lichaamswerk o.a.).

Niets helpt?

Hulp zoeken is geen schande, het betekent dat je actief iets aan je vragen of probleem wilt gaan doen. Maar wat doe je als je op zoek bent naar (psychische) hulp als al het andere niet helpt? Als je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt?

Probeer een goede hulpverlener te vinden die jou niet veroordeelt of die je met een schuldgevoel opzadelt (die bijvoorbeeld meteen zegt "Maar je hebt een gevoelig karakter", "Iedereen zou er tegen kunnen" of "Je geeft jezelf teveel eer") als je een (gezondheids- ) klacht uit. Zoek iemand die jou niet steeds met anderen vergelijkt of die alles niet over een kam scheert. En die goed naar je luistert zonder jou onnodig in de rede te vallen, iemand die een echte oplossing biedt en op jouw verhaal ingaat en vragen stelt. Of ga na welke behandeling jouw voorkeur heeft.

Triggers en stress

Hoe houd jij je staande in een wereld vol triggers of prikkels? Kies je ervoor om deel te nemen aan intensieve specifieke Facebook-groepen (waar je het risico loopt om extra stress of triggers op te lopen) of heb jij meer aan een ervaren therapeut waar je jezelf, in alle rust, kunt zijn en (weer) kunt helen in de persoon die je bent met keuzes die bij je passen? Of blijf je gewoon schrijven in een dagboek om wat orde te creeën?

Logopedie?

Spreken is zilver, zwijgen is goud? De ene persoon met gehoorverlies praat zonder stemgeluid, de ander niet. Moet je perse logopedie volgen als je minder hoort? Soms is dit zinvol, soms niet. Dit is afhankelijk van het gehoorverlies of het restgehoor en of je er wel of niet mee bent geboren. Wat weg is is weg en dat kan lang niet altijd weer worden teruggehaald of verbeterd.


In het verleden kreeg ik logopedie, kreeg je er standaard bij op school. En ging daardoor minder goed spreken voor mijn gevoel, meer geforceerd. Ik kreeg een hekel aan de vermoeiende oefeningen, want het haalde niets uit, het was vechten tegen de bierkaai. De stem blijft toch wel anders klinken.


En vermoeidheid kan ook een storende factor zijn. (Ook al weet je heus wel hoe bepaalde woorden uitgesproken moeten worden). Sommige mensen willen dat je (weer) zoals een horende gaat praten, maar dat is niet altijd mogelijk. Waarom zou jij zo op je tenen gaan lopen? Vraag jezelf af of het (nog) de moeite waard is om logopedie te volgen. En of jij je daar goed bij voelt.

Stem & tinnitus omarmen?


Heb jij ook last van oorsuizen? Onderdruk je het of omarm je de tinnitus al?


Als je last hebt van oorsuizen heb je de neiging om ervan weg te lopen, muziek te luisteren, of ergens te zijn waar je het zo min mogelijk hoort.

Als je wel oorsuizen hebt, maar het gewoon hoort, de tonen niet uit de weg gaat dan kan de hevigheid afnemen (ook al is jouw tinnitus blijvend, of hoor je het dagelijks). Mijn ervaring is dat dit positief werkt, oorsuizen omarmen (ook al blijf je het nog wel horen).


Als spanningen op je stem slaan zijn in jouw geval andere oefeningen misschien beter geschikt om de stem te kunnen ontspannen, zodat je (weer) het gevoel krijgt prettiger of makkelijker te spreken? (Door ontspanningsoefeningen, yoga of mindfulness o.a.).