Doofheid en narcisme herkennen?

Narcisme op zich is al heel erg ingewikkeld. We geloven graag het beste, zien graag eerst het goede in de mens en verwachten een eerlijke communicatie onderling.

Hoe voelt narcisme?

Iemand die narcistisch is (of overwegend narcistische trekken heeft) kan zich meestal zo gedragen alsof jij er niet toedoet. In de volksmond wordt er vaak gesproken over iemand die erg ijdel is of sterk gefocust is op de buitenkant, succesvol en materialistisch, en dit ook graag wil laten zien aan de buitenwereld. Maar het komt voor in elke laag van de bevolking.

Hoe voelt zoiets? Herken je dit?

- Als ik mijn verhaal vertel heeft de ander het voornamelijk over zichzelf of zijn/haar eigen situatie zonder te vragen naar mijn idee of belevenis of naar wat ik voel (eenzijdige communicatie).

- Hemelt een bekende of een ander op, op zo'n manier dat ik het gevoel krijg niet goed genoeg te zijn (net alsof ik word vergeleken of onder een loep wordt gelegd).

- Kraakt bepaalde groepen/mensen af op een onbegrijpelijke of harde manier.

- Roddelt negatief over anderen om tweedeling te zaaien of om de goede band met degene waarover geroddeld wordt te ondermijnen (twijfel slaat toe).

- Schept op, vindt zichzelf beter dan anderen en laat dit goed merken (zodat ik het gevoel krijg dat mijn prestaties of inbreng er niet te doen).

- Bindt slachtoffers aan zich om ze vervolgens op een later moment in de steek te laten (was eerst heel vriendelijk of meelevend maar later niet meer waardoor het vertrouwen daalt of verdwijnt).

- Neemt ongevraagd dingen uit handen (zodat ik het nakijken heb of mezelf onhandig ga voelen) en/of laat juist een ander voor zichzelf werken.

- Dingen over mijn gedrag of dat wat ik doe, of niet doe, worden constant benoemd, maar er wordt niets onderbouwd of uitgelegd op zo'n manier dat ik het gevoel krijg dat ik niets kan of faal (steeds kritiek krijgen die niet opbouwend is en waar ik niets mee kan of van kan leren).

- Zegt onbegrijpelijke dingen waarvan ik mezelf (steeds) afvraag waarom ze worden gezegd (kwetsende dingen).

- Zegt de ene keer dit, de andere keer dat over hetzelfde onderwerp (zodat ik me afvraag wat de ander nu echt meent of niet en twijfel).

- Speelt in op negatieve gevoelens (waardoor schuldgevoel of nare gevoelens naar bovenkomen).

- Als ik laat merken waar ik het niet mee eens ben of mijn mening vertel dan wordt dat steeds weggewuifd, ontkend of er wordt extreem naar me uitgehaald.

Doofheid en narcisme herkennen?

Als je altijd alert bent, meer merkt dan anderen, lichaamstaal (te) goed opmerkt dan kan (kan, hoeft niet zo te zijn!) dit een erfenis zijn uit het verleden. Een verleden vol oneerlijkheid, narcisme of drama richting jou.

Als je minder hoort dan hoor je vaak de intonatie van de stem niet (afhankelijk van het gehoorverlies). Je hebt meer kans om het slachtoffer te worden van iemand met narcistische trekken. Wat kun je dan doen om narcisme te herkennen?

- Is dat wat degene zegt op waarheid berust? Is het een feit? Heeft het te maken met de realiteit? Als ik vaak te horen krijg “dat je alleen maar aan jezelf denkt” terwijl ik van mezelf weet, en vind, dat ik wel degelijk aan hem/haar denk (bijvoorbeeld of hij/zij genoeg te eten of schone kleren heeft als ik het huishouden doe, of als ik luister naar zijn/verhaal en zijn/haar woorden echt serieus neem), is dat dan waar wat degene steeds zegt?

- Voel ik me benauwd of opgejaagd in zijn/haar buurt?

- Heb ik het gevoel dat ik minder kan of functioneer als degene in mijn buurt is?

- Heb ik vage klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, gespannenheid? (NVS, PTSS?).

- Het lijkt alsof er een strop om mijn keel zit, alsof ik niets meer kan zeggen of moeilijk kan praten?

- Worden mijn woorden omgedraaid?

Een lichaam liegt niet (net als gevoel), luister ernaar, neem jezelf serieus!

Dit soort gevoelens kunnen ook voorkomen bij andere stoornissen of situaties, raadpleeg bij twijfel een deskundige! (Kijk voor hulp bij het menu Hulp).

Désirée X

Een reactie op een blogartikel kun je achterlaten via het contactformulier. Laat even weten of jouw feedback bij het blog geplaatst mag worden.

Reageren