Zelfreflectie, wat is dat?

Wat je op deze site leest is aan jou wat je ermee doet...

Hiermee bedoel ik dat ervaringdeskundigen dingen ervoeren/ervaren, die voor jou anders kunnen zijn. Jij kunt het anders ervaren omdat je dingen op jouw unieke of persoonlijke manier meemaakt. Dan kun je een andere mening hebben dan de mijne. Logisch ook.

Ervaringdeskundig zijn betekent niet meteen dat je alle wijsheid in pacht hebt. Het kan wel sturen, ergens naartoe leiden. Of herkenning geven.

Onbegrip

Naast positieve mensen kom je helaas ook negatieve personen tegen als je over een gevoelig onderwerp schrijft (dit is iets om te onthouden als jij ooit van plan bent om een blog of boek te schrijven).

Bij o.a. fibromyalgie, doofheid of tinnitus moet je vaak tegen onbegrip opboksen. Alsof je nog niet genoeg aan je hoofd hebt. Iedereen vindt wel ergens iets van. Maar waarom zou jij luisteren naar iemand die niet voelt wat jij voelt? Als je weet van jezelf dat je op jouw manier je best doet terwijl je lui genoemd wordt bedenk dan wie het zegt...

Ook als ervaringsdeskundige maak je dingen mee waar je nog steeds van kunt leren. Leren om negatieve dingen nog beter naast je neer te leggen bijvoorbeeld.

Hoe doe je dat? Dat lees je hieronder.

Geen zelfreflectie

Een reactie van iemand in de twintig op mijn boek Van bed naar beter zette me weer aan het denken over hoe mensen met anderen omgaan. Het was een zeer felle negatieve reactie, waaruit bleek dat meer dan de helft van de tekst bij het boek, of het boek zelf, niet of nauwelijks was gelezen. Anders zou die persoon niet zoiets gezegd hebben. Op deze site staat duidelijk nog meer uitgelegd over het boek en het onderwerp (en een grote kans dat het ook niet was gelezen).

Ik vroeg me af wat er getriggerd kon zijn. Was het een bepaald woord, de sportieve vrouw op de voorkant van het boek?

De trigger was niet te achterhalen omdat er niet fatsoenlijk met die persoon te praten viel. De reactie was zo boos, zo fel en zo ongelooflijk.

Ik vroeg me af waarom mensen niet eerst de hele tekst lezen voordat ze een reactie geven. Waarom kijken ze niet eerst naar zichzelf voordat of waarom ze ergens zo heftig op reageren? Waarom voelen ze de behoefte om zo uit te halen naar een ander?

Een “verkeerd” woordje of plaatje kan je doen inzien waaraan jij zou mogen werken. Waarom jij daar zo boos om werd. Maar dat moet je wel willen of ervoor openstaan en sommigen zijn nog niet zover. Of hebben (nog) geen zelfreflectie.

Mening van anderen

En ook ik “moet” daarmee “omgaan”, met zulke felle reacties. Ik weet wel dat een mening slechts een mening is. Dat het meer zegt over die persoon dan over mij. Het woord Moet en Omgaan heb ik tussen haakjes gezet omdat de manier van ermee omgaan bepaald wordt hoe je er zelf mee om wenst te gaan. Of kunt gaan. Dat vergt veel oefening, met vallen en weer opstaan.

Uit het niets aangevallen worden met nare woorden

Een belediging kan zo hard binnenkomen dat je overrompeld wordt, dat je de neiging krijgt om terug te beledigen. (Zeker op een mindere dag vol fibro-pijn, vermoeidheid of andere zorgen). Maar terugbeledigen werkt niet.

En dan?

Jezelf steeds van binnen opwinden, piekeren en de hele dag erover klagen helpt ook niet. (Ook al kun je behoorlijk van slag zijn en blijven).

Wat werkt dan wel?

Tot tien tellen, diep ademhalen en even wachten voordat je een reactie geeft.

Dit is vaak een goede les. Een les van uitproberen, oefenen en teruglachen. Voortaan maak ik een grapje terug. Dat is fijner om te doen of om te proberen. En als het kan het liefst meteen, des te eerder is het klaar. Dat werkt beter dan negatief doen of meer ellende crieëren.

Als je weer eens vol zelftwijfel staat te dubben waarom mensen jou altijd moeten hebben bedenk dan dit:

Alleen onzekere of gefrustreerde mensen voelen de behoefte om een ander neer te halen met rotopmerkingen of nare vragen om de ander uit zijn of haar evenwicht te brengen zodat zij zichzelf beter gaan voelen.

Het zegt meer over hen dan over jou.

We zeggen wat we willen?

We zeggen wel dat we mogen zeggen wat we willen maar soms gaat het zo ver dat de feiten ontbreken, of de context ontbreekt. Het staat niet (meer) in verhouding tot wat er is.

Vrijheid van mening geven betekent ook vrijheid tot zelfreflectie. En de keus of je wat doet met de mening of niet. Een mening kun je naast je neerleggen of je schouders erom ophalen en denken: Ach laat toch.

Jij kiest zelf wel wat je ermee doet, toch?

Kiezen voor andere dingen

Mijn aandacht gaat momenteel vooral uit naar mijn gezondheid, andere dingen. Het bloggen over bepaalde onderwerpen geeft onvoldoende voldoening om ermee door te gaan. Steeds stilstaan bij hetzelfde is niet waar ik voor kies.

Dingen doen waar je wel blij van wordt of waar je zelf ook wat aan hebt is beter voor de gezondheid. Jezelf steeds wegcijferen werkt niet. In het belang van mijn gezondheid maak ik andere keuzes.

Gedicht

Mindful & Plezier

Heb je genoeg plezier? En ben je voor honderd procent hier? Of moet je steeds denken aan al je kwalen? En blijf je aldoor malen? Waar kies je voor? Voor plezier of ga je zo door?

Tot zover mijn laatste blogartikel op deze site! Hopelijk heb jij ook iets aan een van deze berichten gehad. Jouw reactie kun je achterlaten via het contactformulier.

Bedankt voor het lezen.

Désirée X

Meer inspirerende gedichten en verhalen

Een reactie op een blogartikel kun je achterlaten via het contactformulier. Laat even weten of jouw feedback bij het blog geplaatst mag worden.

Reageren