Wat voor boek, welk genre?

Met modern wordt bedoeld: de hedendaagse dingen, van nu. Niet historisch, zoals in de jaren vijftig met de spruitjeslucht en seks na het huwelijk, maar gewoon zonder allerlei taboes. Veel onderwerpen in deze romans zijn bespreekbaar (zonder dat het werkelijk uitgeoefend hoeft te worden).

De streekroman

Een streekroman hoeft niet perse tuttig te zijn, of oubollig. Het verhaal in de moderne streekroman hoeft allang niet meer te gaan over “het boerenleven”, om iets te noemen. Er komen herkenbare situaties in het verhaal voor, het lijkt zelfs een beetje op een chicklit. Of heeft iets weg van een spannende thriller. Of een populaire fictie. (Dat is bij Wespennest en Verhuisd het geval).

Geweld en liefde (lees: seks)?

Over geweld wordt minder panisch gedaan dan over seks in boeken.

In een boek dat spannende thriller genoemd wordt zit actie en geweld. In een boek dat romantische fictie genoemd wordt liefde en seks. Maar zo zwart-wit hoeft het niet te zijn.

Een literaire thriller/roman zou normaal gesproken meer diepgang moeten hebben. Maar een roman die is onderverdeeld in een andere categorie kan evengoed diepgang hebben.

Het onderverdelen vindt op verschillende manieren plaats, het is maar net waar een uitgever belang aan hecht.

Mij zeggen die termen niet meer zoveel omdat een literaire thriller tegenwoordig evengoed een huis-tuin-keuken* roman kan zijn. Maar bij het onderverdelen (nur-code) moet je kijken waar het boek bij past.

Ik merk dat meningen hierover verdeeld zijn. Spreektaal zou niet voorkomen in een literaire thriller/roman maar spreektaal maakt het verhaal wel echter omdat spreektaal ook voorkomt in het echte leven (mijn mening).

Zoveel mensen, zoveel meningen. Je vindt een chicklit eigenlijk een thriller, omdat een lichaam gevonden wordt. Een streekroman een literaire roman vanwege de diepgang en ga zo maar door...

*Met huis-tuin-keuken roman bedoel ik een soort stuiversroman met weinig diepgang of zonder innerlijk geworstel. Makkelijk leesbaar, voorspelbaar met vaak een happy end.

Romantische fictie of modern

Herken jij je hierin?:

‘O, er staat een beetje seks in, dus ik lees het niet!’

In dit geval zijn andere boeken beter geschikt dan deze boeken op deze site. Want naast dramatische dingen komen er ook seks en liefde in voor. Zoals het nu eenmaal, normaal gesproken, gaat in moderne romans of romantische fictie.

Nieuw modern verhaal: romantische, populaire fictie

Bonte chaos is een romantisch verhaal waarin delen, vrijheid en geluk centraal staan. Ook jaloezie, weelde en genot komt in dit verhaal voor. Bonte chaos is het volgende verhaal na Verhuisd, dat ook nog zal verschijnen (in een nieuw jasje). Je zou dit verhaal ook een chicklit verhaal kunnen noemen. Leuk om bij weg te dromen tijdens een strandvakantie.

Volg sociale media of deze website voor de laatste ontwikkelingen rondom dit verhaal.

Een reactie op een blogartikel kun je achterlaten via het contactformulier. Laat even weten of jouw feedback bij het blog geplaatst mag worden.

Reageren