Creatief zijn, is dat fijn?

Hoe dat voelt is erg persoonlijk. Ik ervaar mijn creativiteit soms als storend, maar meestal niet, omdat het nu eenmaal in het bloed zit. En bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het zit in je (of het zit er niet).

Wat is creativiteit?

Het creatieve proces in je hoofd is niet een, twee, drie uit te leggen. Hoe het werkt is vaag. Een idee onstaat zomaar maar eigenlijk ook weer niet. Alles om je heen kan een inspiratiebron zijn. Het lastige eraan is dat je er snel moe van kunt worden, of snel overprikkeld. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je je voor honderd procent laat meevoeren in het proces en er veel mee wilt gaan doen. Of als je veel nieuwe ideeën krijgt die je zou willen uitvoeren. Het moet ook een kant op kunnen, anders is er een beklemming (daar krijg je stress van). Ook dit is persoonlijk natuurlijk.

Wat is hier storend aan?

Behalve overprikkeling, pijn en moeheid ervaar ik ook de tinnitus als storend nadat ik een melodie heb bedacht en herhaadelijk heb beluisterd om verbeteringen aan te brengen totdat ik het leuk vind klinken, of een ander het zo wel leuk vind. De tinnitus is daarna, of de volgende dag, meestal wel heviger. En dat is ook het geval als ik in een bepaalde houding heb gezeten tijdens het typen of schilderen bijvoorbeeld. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat niet de creativiteit op zich lastig is maar de gezondheidsperikelen. En in de flow van creativiteit kun je al gauw je grens overschrijden...

Energie

Hoewel de nadelen soms erg groot kunnen zijn is er ook een megagroot voordeel: energie! Het klinkt dubbel, je krijgt pijn of wordt moe van het schilderen maar je krijgt er ook een dosis energie voor terug. Alsof er een last van je schouders valt. Vaak is dit pas daarna, in het begin of op een bepaald moment. Het gaat als een golfbeweging.

Het zit in je

Hou er maar mee op, je hebt er toch zoveel last van?

Maar dat is net zoiets als stoppen met ademhalen. Waarom zou je stoppen met iets waar je vooral blij van wordt? Of waarmee je ontwikkeling niet stilstaat? Muziek (net als veel andere dingen) zorgt mijn hele leven al voor afleiding, troost en lol. Niet alle soorten muziek en natuurlijk niet zo hard zodat ik geen oren meer over heb. Ook niet veel te lang omdat ik het dan niet goed meer opneem. Toen ik nog beter kon horen zong ik mee en begon eigen teksten op bestaande nummers te verzinnen. Zo is het proces ontstaan (om een voorbeeld te noemen).

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg?

Misschien herken je jezelf hierin. Misschien vind je het gewoon leuk om te schilderen, boetseren, of om te drummen. Misschien was jij dat kind dat enkel tekeningen op school maakte. Of gewoon niets met kunst had omdat je veel liever sportte. Of er werd aan jou duidelijk gemaakt dat je moest ophouden met lanterfanten. Dat je maar gewoon moest doen, net als alle anderen?

Maar zoals ik al zei, het zit in je of niet. En als je creativiteit een kans geeft dan kunnen er misschien wel hele mooie dingen ontstaan.

Désirée X

Een reactie op een blogartikel kun je achterlaten via het contactformulier. Laat even weten of jouw feedback bij het blog geplaatst mag worden.

Reageren