De paperback verdwijnt nooit?

De een wil een e-reader, de ander een boek van papier.

Mijn voorkeur gaat ook uit naar het papieren boek. Dat kun je tenminste vastpakken en doorbladeren. Sommige mensen zullen zeggen dat je dat met een e-reader ook kunt. Dit is anders dan bij een paperback vind ik. Van een echt boek word je blij, je ervaart de kleuren van de cover, je ruikt het, die ervaring is heel anders dan bij een scherm.

Met het papieren boek beleef je het verhaal veel meer vind ik. Je vergeet de tijd soms terwijl je leest. Je vergeet vaak ook even de dingen om je heen.

Prikkels of lekker wegdromen?

Lezen vanaf een e-reader of een scherm zou dom maken volgens onderzoekers omdat je dan weer veel sneller bezig bent met vanalles om je heen. Met een papieren boek heb je dit niet zo snel omdat de beleving van het lezen anders is. Daarbij zijn minder prikkels.

Van lezen vanaf een scherm word ik maar moe, met een echt boek is dit minder en dit iets wat vast wel herkenbaar is voor velen.

Ik betrap mezelf er ook op dat het voor het slapen gaan veel makkelijker is om een klein scherm te pakken dan een dik (dus zwaar) boek.

Maar als je weet dat het blauwe licht van een beeldscherm maakt dat je minder snel in slaap sukkelt, dan lijkt een paperback weer een stuk aantrekkelijker.

Mini boekje met hardcover

Momenteel ben ik een handzaam mini hardcover boekje over kunst aan het lezen. Nou ja, lezen... meer plaatjes kijken. Het is best een dik boekje maar doordat hij kleiner is dan het formaat van een gemiddelde roman is het te doen. Een handig formaat dus. Als het boekje een gewone omslag zou hebben, dus geen hardcover maar een “gewone” zachte cover, dan zou hij nog handiger zijn omdat hij dan lichter zou zijn.

De kleine tekst in mini boeken kan een nadeel zijn. De tekst is veel kleiner dan normaal anders zou het wel een erg dik mini boek zijn.

Koffietafel boeken

En wat dacht je van de chique koffietafel boeken? Die zijn er om mee te pronken, zo mooi zijn ze! Je laat ze liggen op je salontafel, bijvoorbeeld samen met wat woondecoratie.

Van sommige mooie boeken krijg je geen genoeg, die blader je op een ander moment nog eens door. Vaak zijn dit de hardcovers in boekenland.

Reizen met boek

Zo kan ik me ook wel goed voorstellen dat iemand op reis liever een e-reader meeneemt. Ook dwarsliggers (ander formaat boeken) zijn handig op reis.

Blijft het papieren boek bestaan?

Stel dat het papieren boek gaat verdwijnen dan kun je altijd nog terecht bij de kringloopwinkels. Maar ja, dan moet er maar net die ene titel liggen die jij graag wilt hebben. Misschien komt het voorlopig niet zover en kun je nog lang (na) genieten van het boek van papier.

Désirée X

Een reactie op een blogartikel kun je achterlaten via het contactformulier. Laat even weten of jouw feedback bij het blog geplaatst mag worden.

Reageren