Duurzaam winkelen, 14 tips

Scroll voor de praktische tips even naar beneden, als je meteen verder wilt.

Shoppen om jezelf daarna weer beter te voelen is wat meer mensen herkennen en wat ik vroeger (in de vorige eeuw) helaas ook weleens deed. Het blije hoera-gevoel was maar van korte duur, daarna ebde dat gevoel weg en hing het kledingstuk ongedragen in de kast omdat het gekrompen was na het wassen, of omdat het niet meer mooi was of was uitgelubberd. Zoiets gebeurde ook wel met woondecoratie. Vooral als we vluchtig door een bepaalde zaak liepen en iets zagen staan wat “wel leuk” was, maar eigenlijk niet nodig was om te kopen, het meenamen om thuis neer te zetten en na een poos balen dat alle winkels ineens een soortgelijk item in hun assortiment hadden die ze ook nog eens veel goedkoper geprijsd hadden. Dan wilde ik dat ding niet meer en belandde het in de vuilniszak (toen waren er thuis nog geen gescheiden afvalbakken en werd alles gewoon weggegooid). Hier werd ik niet echt blij van. Er miste iets maar wist nog niet wat precies. Het voelde zo leeg. Droevig. Thuiskomen met een nieuw item, er eventjes blij mee zijn en daarna merken dat iedereen er in liep, of in huis had, waardoor het niet meer uniek was, was niet leuk. Waardoor je geen eigen stempel erop drukte en een eigen persoonlijke stijl miste.

Respectloos

Op een gegeven moment voelde het zo respectloos om een plant die niet meer mooi was in de container te kieperen, een maar één keer gedragen paar schoenen jarenlang ongebruikt in de kast te laten staan terwijl iemand anders er blij van kan worden. Zonde van de plant en zonde van de pumps. Een plant mag voortaan naar een ander of op de composthoop, de pumps ook of naar de kringloopwinkel.

Achter de massa aanlopen

Het was ongelofelijk hoeveel mensen hetzelfde deden, hoe druk het in de winkels was. Wie trapten erin? Wie liet zich steeds verleiden door de (schijnbare) koopjes? Welke mensen waren zo bang om niet volgens de laatste mode te lopen (mode die toch na jaren, in een iets andere vorm, steeds weer terugkeert)? Dit is bij fast fashion nog vaak het geval. Ondanks dat er tegenwoordig meer aandacht is voor kwaliteit, duurzaamheid en kringloop. Er zijn veel mensen die klagen over gaatjes in kleding, uitgelubberde spullen en slechtzittende miskopen bij goedkope kleding of kleding Made in (vul zelf in, je weet vast wat ik bedoel?). Hoe goedkoper, hoe aantrekkelijker? Maar ook als je een kleine beurs hebt wil je jezelf toch fijn of fit voelen in je kleding?

Oude meuk?

Ik heb alles al eens voorbij zien komen: wat je nu ziet met de oversized mantels en truien, met de veel te lage mouwinzetten, droeg men in de jaren tachtig ook. In de jaren negentig werd ook mode uit de sixties nageaapt.

Geloof in eigen kunnen

Wie kijkt er naar de eigen (lichaams) gesteldheid en vraagt zich serieus af wat goed voelt en wat past bij de persoonlijke kleur- en figuurtype? Wie ooit een kleuren- of imagoconsulent heeft geraadpleegd weet wat ik bedoel.

Kringloopwinkelen

Wie mijn boek Van bed naar beter Hoe voelt fibromyalgie? heeft gelezen weet dat ik ook aandacht aan het kringloopwinkelen en mode heb besteed. Omdat lekker(der) in je vel (gaan) zitten ook samengaat met wat je draagt (of doet). De psychologie van de mode gaat veel verder dan je misschien weet. Het is niet alleen het uiterlijk maar ook het gevoel, hoe de stoffen of de schoenen aanvoelen. Hoe je lijf erop reageert.

Ademt het materiaal?

Materialen die ademen voelen fijner. Ook kleding dat koel of warm genoeg is. En kleding die knelt of geen goede pasvorm heeft kan op (onbewust niveau) gaan irriteren tijdens het dragen. En irritatie maakt moe, vaak zonder dat je het doorhebt. Extra vermoeidheid of pijn bovenop de fibro-vermoeidheid zeg maar.

Het is zo prijzig

Duurzame mode is nu eenmaal duurder. Maar ik merk dat het nog steeds niet eenvoudig is om iets te vinden wat betaalbaarder is (geworden). Want hoe weet je of het echt wel duurzaam of van goede kwaliteit is? Dat kan pas na een aantal ervaringen. Als je een goed item vindt voor de prijs van zes goedkope van mindere kwaliteit (die na een paar weken al kapot gaan of waar de gaatjes invallen) dan heb je die prijs er zo weer uit. Of je hebt geluk dat je iets soortgelijks aantreft in bijna nieuwstaat bij een nette kringloopwinkel die hun kleding goed sorteert en nakijkt.

14 tips voor goede pareltjes (kleding, schoenen, tassen of woondecoratie)

- Bekijk het label: waar komt het item vandaan? Van welk materiaal is het gemaakt?

- Heb je het vaak zien staan bij een discounter of toevallig bij een chique kleine boetiek? Maakt het voor jou veel uit of je een massaproduct neemt of een uniek item? Een massaproduct kan misschien van mindere kwaliteit zijn.

- Ook al ben je in een kringloopzaak die zijn items goed nakijkt, kan het gebeuren dat er iets doorheen glipt wat minder mooi of heel is dan het lijkt. Shop met deze gedachte in je achterhoofd en je zal zien dat je speurneus voor goede items groeit.

- In welke staat verkeert het? Is het echt bijna nieuwstaat of lijkt het alleen maar zo en is er overheen gelakt? Of ontdek je veel lusjes, barsten of groeven? Kun je het zelf maken? Is dat het waard voor jou omdat je er blij van wordt?

- Zijn de riemen of ritsen nog heel? Knopen kun je er vaak zelf weer aannaaien en stiksels vaststikken als je handig bent. Vraag jezelf af of de kleermakers- of reparatiekosten niet te hoog zijn voor dit item en of het de moeite (nog) waard is.

- Als je denkt dat je een designertas ziet voel dan ook even hoe zwaar hij is want ze zijn zwaarder dan neptassen. Zijn de hengsels (of de rest) van echt leer? Zijn de stiksels mooi?

- Echt leer heeft altijd een bepaalde geur. Bij plastic ruik je soms een (plastic) geurtje maar dat is niet te vergelijken met de geur van echt leer. Bekijk de tas (of de leren jas) overal, zitten er afgebrokkelde stukjes aan de hoeken of bij de veelgebruikte plaatsen, zakken of de kraag? Dan is het nepleer want echt leer kan wel schaafplekken vertonen maar geen afgescheurde of een afgebrokkelde dunne laag (zoals een verflaag die loslaat) of stukjes die je makkelijk kunt lostrekken. Let op de logo’s, de voering, de binnenkant en de stikstels die recht en gelijkmatig horen te zijn. In kringloopwinkels weten ze ook niet altijd of iets nep is of echt.

- Als je handig bent en je ziet iets van mooie materialen maar het ontwerp is niets dan kun jij er altijd nog iets anders van maken. Een jurk wordt een rok, een trolly kan dienen als honden- of kattenslaaplaats met kussens erop, een haltafeltje wordt een nachtkastje, van gordijnstof kun je sierkussen hoezen maken, een gieter als vaas, en ga zo maar door.

- Ben je een merken- of designerfan en ooit thuisgekomen met iets waarvan je dacht dat het duur geweest moest zijn? En was je teleurstelling hierover zo groot toen naderhand bleek dat dit niet het geval was? Bedenk dan waarom je het ook alweer uitkoos. Je vond het toch mooi?

- Soms denk je dat een shirt in de kringloopwinkel net zo duur is als bij een goedkope textielzaak, dus je vindt het gewoon veel te duur voor een tweedehands exemplaar. Je krijgt de neiging om toch voor het goedkope nieuwe shirt te gaan. Maar als je dan het merk vergelijkt met de nieuwe uit de textielzaak dan snap je wel waarom ze ongeveer evenveel kosten: de kwaliteit van een merkshirt is vaak nog erg goed en is tweedehands nog altijd iets (of zelfs meer) waard en kost daarom soms evenveel als het nieuwe shirt uit de goedkope textielwinkel. Als het goedkope nieuwe shirt straks ook in de kringloop belandt dan zou de kringloopprijs lager horen te zijn dan de prijs van het tweedehands merkshirt. Maar soms letten ze hier niet op bij de kringloopwinkel, niet iedereen heeft evenveel verstand van merken. Het is raadzaam om ook hier op te letten, voordat je een kat in de zak koopt als je voor kwaliteit wilt gaan.

- Twijfel je? Leg het item direct in je mandje ook al twijfel je. Dan heb je genoeg bedenktijd en kun je het altijd nog terugleggen.

- Volgens sommige mensen kleeft er aan alle spullen energie. Als je hierin gelooft dan kun je tijdens het wassen of reinigen van een pasgekochte parel in gedachten alles symbolisch laten wegstromen onder de kraan. Ook als je hier niet in gelooft is het fijn om alles eerst te reinigen met groene zeep of wasmiddel. Tijdens aanschaf van een nieuw product haal je toch ook even een doekje eroverheen, of doe je het kledingstuk in de handwas om eventuele resten eruit te wassen? (Dat is wel zo fris).

- Op zoek naar porcelein of glaswerk? Neem een opvouwbare krat mee. Het zal vast niet de eerste keer zijn dat je meer leuke dingen vindt dan je had verwacht en dan merken dat je slechts een plastic tasje bij je hebt.

- En tot slot: ook tijdens het kringloopwinkelen kun je al gauw thuiskomen met tassen vol spullen omdat het zo leuk is om al die parels te vinden en mee te nemen. Als je hier last van gaat krijgen vraag je dan bij elk item af of je het werkelijk nodig hebt, er blij van wordt en er blij van blijft.


NB Mijn interesse voor mode ben ik niet kwijtgeraakt, ik kijk er nu alleen op een andere manier naar.

In mijn tijd op de modevakschool werd in de mode vooral gekeken naar de kleuren, er werden luxe of betere kwaliteit stoffen gebruikt en er werd goed gekeken naar het kledingontwerp (zoals Haute couture). Over duurzaamheid of fast fashion werd toen nauwelijks gerept.

Zo is vintage kleding (slow fashion) vaak gemaakt van een betere kwaliteit stof, omdat men toen langer met het kledingstuk deed. Maar vintage kleding kan ook kwetsbaar zijn geworden door de jaren heen. Ook al is het enkel op een paspop bewaard gebleven. Dat kan gebeuren door bijvoorbeeld lichtinval, lucht, of het uitzakken tijdens het hangen.

Een goed vintage item, dat nog heel is of met nog bruikbare delen, behandel je met zorg en liefde en als je het zat bent kun je het weggeven of terugbrengen naar de kringloopwinkel.

Meer over kleding: nepbont herkennen

Désirée X

Een reactie op een blogartikel kun je achterlaten via het contactformulier. Laat even weten of jouw feedback bij het blog geplaatst mag worden.

Reageren