Baden in thermaalbaden? (Deel twee)

De tweede keer was de ervaring anders dan de vorige keer. De vorige keer waren we daar op een zondag. Deze keer op een doordeweekse dag en daar zit een groot verschil in. Je zou denken dat het doordeweeks rustiger was maar dit is niet het geval. De meeste mensen waren juist hard aan het werk in verband met een oefenprogramma. Als recreant kon je ondanks dat toch uit de voeten omdat er nog wel plek over was. Maar helemaal relaxt voelde het niet. Waar het de eerste keer heel ontspannen aan toe ging, was ook het effect erna anders.

Zoutgehalte

Het zoutgehalte was de eerste keer ook hoger: de benen gingen tijdens het zwemmen direct omhoog, de tweede keer ging het zwemmen makkelijker. Maar door het hoge zoutgehalte de eerste keer kwam de verkoudheid wel los - en leek het effect veel groter, wat ontspanning betreft - de tweede keer niet, hoewel het lijkt dat ik daarna toch iets beter kan ademen (terwijl ik inmiddels alweer een beetje verkouden was).

Drukte

Door de drukte vond ik het veel minder relaxt. Het is jammer dat het gevoel daarna nu veel minder overweldigend was. Meestal ben je de eerste keer nog onder de indruk, een tweede keer is het alweer “gewoon”.

Lichamelijk

Het gevoel daarna was minder intens maar dat kwam denk ik ook omdat ik minder de whirlpool in kon. De massage in de whirlpool voelde heilzaam. Ik bedoel het ontspannen gevoel dat nog lang nawerkt, na thuiskomst. In het eerste artikel vroeg ik me af wat het voor tinnitus deed. De tinnitus was na de tweede keer verergerd voor een korte tijd. Maar soms leek het - voor een heel kort moment - of ik iets meer kon horen (waarschijnlijk omdat het kuren dan toch iets van lichamelijke ontspanning bracht). Het zwemmen ging soepeler de tweede keer, dit kwam denk ik ook omdat ik het rustig had opgebouwd door de massagestralen in het bad (soort van warming-up). Lichaam en geest zijn één. Als alles eromheen “klopt” kan ook het innerlijk tot rust komen. En als het innerlijk tot rust komt volgt vaak de rest.

Hoe lang houdt het effect daarna aan?

De eerste keer leek het alsof ik herboren was. En dat gevoel hield nog dagenlang aan. Na tweede maanden was ik weer compleet terug bij af. De tweede keer was het effect minder. Ondanks dat was het bezoek niet voor niets geweest. De spanning in de benen was wat afgenomen. De volgende keer gaan we weer op een zondag. Ik ben heel benieuwd hoe het dan zal gaan.

Welke ervaringen heb jij opgedaan tijdens het baden in mineraalbaden? Wat deed dit voor jouw klachten?

Wordt vevolgd.

NB Helaas was ik een paar weken geleden door de rug gegaan, waarvoor ik naar de fysiotherapie moet. Ik mag nog niet lang zitten, bukken en tillen. De reis was achteraf gezien hierdoor eigenlijk net iets te zwaar ondanks dat ik niet zelf reed, door de lange zit. Ik dacht dat ontspanning in het warme zoute water wel goed zou doen. Dat is ook zo. (Maar dan moet je niet te ver hoeven reizen). Lees ook Baden in thermaalbaden deel een.

Désirée X

Deel deze blog met jouw netwerk

Een reactie op een blogartikel kun je achterlaten via het contactformulier. Laat even weten of jouw feedback bij het blog geplaatst mag worden.

Reageren