Boeken

van Désirée - Lezen is leuk

Vergeetachtigheid bij fibromyalgie?

We vergeten allemaal weleens wat. En vergissen is menselijk. Bij fibromyalgie is elke handeling al gauw teveel en het kan zijn dat je vaker iets vergeet, waardoor je twee of meer keer terug moet lopen (wat extra pijnlijk of vermoeiend kan zijn). Je vergeet bijvoorbeeld je sleutelbos mee te nemen of de naam van een gelegenheid. Later schiet het te binnen.

Blackout?

Maar soms kom je er maar niet op wat het is, waar het was of hoe het ook alweer heette. En pas nadat je het hebt opgezocht of uitgezocht weet je het ineens weer.

Dat gebeurde tijdens het schrijven van Van bed naar beter ook. Bepaalde onderwerpen schoten me later te binnen terwijl het boek al was gedrukt. Niets aan te doen, maar vervelend is dit wel. (Gelukkig kan ik het dan alsnog op deze blog plaatsen).

Andere manieren vinden

Hiermee om leren gaan kost tijd, of kan pijn en energie kosten en soms is het een goed idee om de vergeetachtigheid te verslaan in de vorm van ezelsbruggen, geheugensteuntjes en andere hulpbronnen. Post-its, iets neerleggen op strategische plekken of herinneringen in je telefoon opslaan, zodat je eraan denkt, helpt soms al veel.

Fibromyalgie is...

“Fibromyalgie is niet: eerst de hele dag werken, daarna sporten en die avond ook nog gezellig vrienden te eten krijgen. Het is misschien: paar uur per week werken met pauzes, een sport die bij je past of op een andere dag eten met vrienden”.

“Door de pijn en moeheid beweeg je vaak veel minder. Met als gevolg gewichtstoename”.

“Fibromyalgie is kijken naar wat er nog wel gaat of kan”.

“Mensen met fibromyalgie mogen juist trots zijn op zichzelf in plaats zichzelf zo af te kraken. Veel is al doorstaan en doorstaan nog steeds veel! (Een griep gaat vaak over, fibromyalgie komt en gaat en komt en gaat... )”.

“Ik bèn geen fibromyalgie, ik héb het toevallig”.

“Fibromyalgie lijkt zoveel op andere aandoeningen dat het lang kan duren eer je achter de diagnose bent”.

“Of je nu rijk bent of arm, fibromyalgie kan eenzaam maken maar als je met mensen bent die op dezelfde golflengte zitten is dat anders”.

“Fibromyalgie omarmen is niet hetzelfde als bij de pakken neerzitten. Het is hetzelfde als het een plek geven, accepteren dat het er nu eenmaal is. Pas dan kun je verder (in een ander, nieuw tempo)”.

“Voordeel van een kwaal is dat je gaat beseffen wat pas echt belangrijk is in het leven, wat er echt toedoet. Nutteloze oppervlakkigheden kunnen als tijdverspilling ervaren worden”.


Rond de eerste dag van de volgende maand komt er een artikel over thermaalbaden in mineraalwater (kuuroord)! (I.v.m. de zomermaanden kan dit wijzigen).