Boeken

van Désirée - Lezen is leuk

Ondertiteling?

Het levert soms de nodige stress op als je afhankelijk bent van ondertiteling. Zonder dat mis je een hoop. In deze tijd is het zo eenvoudig om iets te voorzien van ondertiteling. Waarom het dan nog steeds zo weinig gebeurt?

Vandaag weer. Op Moederdag...

Moederdag

Moederdag vandaag. Graag had ik moeder willen verrassen met een leuk videofilmpje. Maar ik kon niet verstaan wat er gezegd werd, dus kon het niet opsturen. Mijn telefoon staat echter op de juiste stand ingesteld bij “Ondertiteling en bijschriften”.

Toch wordt meer dan de helft van de gesproken filmpjes niet ondersteund met ondertiteling voor doven & slechthorenden. Voor de makers van filmpjes is het eenvoudig om ook deze knop aan te vinken, zodat ook de dove en slechthorende medemens kan meegenieten. Jammer dat het nog steeds zo weinig gebeurt, in een tijd met zoveel slimme technieken.

Er bestaat een speciale (betaalde) app die dit werk overneemt. (Voor mensen met een kleine beurs kan dit een last zijn). Jammer dat lang niet iedereen weet hoe het zit. Dat er ruim anderhalf miljoen mensen met gehoorverlies in Nederland zijn, die filmpjes willen volgen, maar nog steeds niet kunnen...

Wat zou het een leuk moederdag cadeau zijn als alles direct ondertiteld zou zijn, zodat je spontaan een filmpje kunt bekijken zonder je aldoor af te vragen wat ze zeggen. (Niet alleen voor dove of slechthorende moeders, ook voor alle anderen die dit herkennen).

Tot de volgende keer!

Désirée X