Boeken

van Désirée - Lezen is leuk

Twintig procent in de winter, veertig in de zomer?

Luister naar je lijf?

Als je fibromyalgie (of CVS) hebt dan weet je denk ik wel wat ik bedoel. De bedoeling is om minstens eens per maand een artikel te schrijven, en dit aantal is al ruim overschreden. En omdat ik luister naar mijn lijf, probeer ik me doorgaans te houden aan die ene keer per maand, maar vooruit, voor deze ene keer: het is lente! (En de volgende was ook al af, het is dus wijziging voorbehouden).

Doen wat wel kan?

Waar ik in de winter zo mee sukkel, ben ik bij warmere temperaturen iets meer te genieten. En hoe dit komt? Wist ik het maar. Nu maak ik daar dankbaar gebruik van door een extra artikel te schrijven over fibromyalgie. Want dat is zo veelomvattend dat je daar niet over uitgepraat raakt. En zo divers. Daarom is het ook lastig uit te leggen aan je omgeving wat het inhoudt. Maar ga jij het wel elke keer uitleggen? Of kies je selectief aan wie je dit doet?

Kou?

Bij koude temperaturen is het alsof ik een uitgeknepen citroen ben. Verkleumd tot op het bot, bleek als een sneeuwpop en rillend van de kou word ik nauwelijks warm onder drie dekbedden. Het zij zo. Elke keer spring ik (denkbeeldig) een gat in de lucht als het warmer weer wordt (maar te warm is ook niet fijn).

Beweging?

"Je moet meer bewegen!" zeggen ze dan. "Ja, dat snap ik, maar als je weer pauze nodig hebt en moet rusten dan koel je weer snel af." Voorlopig is dit niet zo aan de orde, aangezien de temperaturen nu wat beter zijn. Maar... bewegen (in je eigen tempo) kan ook geen kwaad.

Meer over bewegen bij fibromyalgie (lees je op mijn vorige blogsite van Gehoor en lijf)


Een artikel over doofheid en narcisme zal de volgende keer verschijnen, zo rond de eerste van de maand. Tot dan, en een fijne dag toegewenst.

Désirée X